Märkeskläder eller inte?
De allra flesta är måna om hur man ser ut och framförallt vad man tar på sig om dagarna. Passform, färg, bekvämlighet och funktion är saker som ofta spelar in när man ska välja kläder. Nästan alla har nog hört någon säga att de inte bryr sig om kläder, men om man börjar fråga mer till en sådan person så finns det vissa kriterier. Även om man ibland tror det så tar ju folk inte på sig vad som helst.
Kanske är det också viktigt för vissa vilket märke det är på kläderna. De senaste åren har det blivit alltmer lättillgängligt genom e-handeln att kunna köpa märkeskläder som exempelvis på johnells.se där man kan köpa flera olika märken på samma hemsida. Det har också blivit något billigare att shoppa i och med diverse rabattkoder och liknande, som man kan ta del av när man handlar online.
Det finns även andra sätt att hitta just de märkeskläder man vill ha. Trenden att handla second hand har exploderat under det senaste decenniet och det kan väl en del tycka är positivt. Däremot kanske det kan kännas jobbigt att börja använda kläder som någon annan har haft på sig men oftast brukar kläderna bara ha bruksslitage, för att ens kunna säljas. Det som är fördelen med att faktiskt köpa second hand är att man kan hitta någonting som är helt unikt och som inte går att få tag på i butiker online. Oftast är second hand snällare mot plånboken, vilket gör att man kanske kan få mer glädje av andra märkesgrejer. Ett stort plus är också miljöfrågan. Genom att faktiskt köpa kläder som inte är nyproducerade så bidrar man till att minska miljöutsläpp.
I tidningen DN presenteras någonting intressant om just ungas användande av märkeskläder. De skriver om en studie där man har forskat på ungas relations till klädindustrins varumärken. Vi vet alla att märkeskläder har tidigare varit en symbol för exempelvis status, pengar och makt och det har länge varit ett ideal bland både äldre och yngre. Forskningen visar nu att märkeskläder som är dyra har olika viktiga funktioner beroende på vilken socioekonomisk bakgrund som man tillhör. Genom märkesplaggen kan man visa vilken grupp man tillhör och detta utgör en viktig funktion för unga idag.
I det breda utbud som finns så finns det alltid någonting bekvämt att hitta, det gäller bara att hitta det som passar en själv. Oavsett om det är dyra märkeskläder eller om man köpt det på second hand så kräver de flesta bekvämlighet. Och som DN skriver så kan man faktiskt ha en ökad förståelse inför varför vissa använder specifika märkeskläder och andra inte, eftersom det kan handla om så mycket mer än bara ett klädesplagg.