Vouge

Vouge


Världens mest kända modetidning, om inte bara för den vidriga chefredaktören Anna Wintour som utgjorde inspiration för filmen “Djävulen bär Prada”, är Vogue. Vouge finns i en rad länder, däribland USA och Frankrike, men den mest kända upplagan är den amerikanska. Tidningen är också ursprungligen amerikansk, även om ordet “vogue” klingar franskt. Vogue är dessutom världens äldsta modemagasin som gav ut sitt första exemplar 1892 i USA. I Frankrike fick den första utgåvan vänta till 1920 och i Storbritannien till 1916. Den senaste lVogue som har kommit ut, är den polska som från 2018 nu finns i en polsk utgåva.

Tidningen som ligger bakom talangerna

oavsett vilken chefredaktör Vogue än har haft så har den varit talangjägare i alla tider. Under 60- och 70-talen präglades av innehållet av mycket politik, sociala strömningar och inte minst den sexuella frigörelsen. Den dåvarande chefredaktören Diana Vreeland som under större delen av de båda decennierna arbetade i lokalerna, anlitade både kända fotografer och modeller som senare skulle bli förebilder och ändra modebilden. Däribland figurerar namn som Twiggy, Jean Shrimpton och Marisa Berenson och inte minst skönheter som Jane Birkin och den bitterljuva berättelsen om henne och Serge Gainsbourg.

Tidsintervall

Från början gavs Vogue ut varannan månad men från och med 1972 skulle detta komma att ändras genom att göra tidskriften till en månadstidning. Det blev normalt att folk ville ha modenyheter och andra nyheter som låg rätt i tiden, och för att hänga med i svängarna och inte publicera gammalt stoff, så beslutade man sig att Vogue skulle komma mer regelbundet. Feminismen vid tidpunkten gjorde sitt till, eftersom kvinnorna ville ta upp mer plats och fick göra det också. Tidningen sträcker sig också till kvinnor och dessa ville ta del av de senaste idealen och modebilderna för att kunna shoppa som de ville och leva enligt tidens samhällsutveckling.

writers