Medeltiden
Modet på medeltiden kan tyckas skralt och konstigt, men det var under medeltiden som allt började. Innan dess kunde man inte riktigt tala om något markant mode, eftersom alla klädde sig likadant och att provocera eller framhäva sina manliga, respektive kvinnliga former var ännu inte intressant. På medeltiden började kläder uppmärksammas och plagg blev en statusgrej som rika skyltade med för att visa sina rikedomar. Även olika material var förknippat med olika klasser.
Typiska plagg
Det huvudsakliga plagget som bars av både män och kvinnor under den mörka medeltiden, var skjorteln som var en slags mix mellan en klänning och en tunika. Om skjorteln var avsedd för riddare eller adelsmän, hade man en slits både framtill och baktill för att underlätta ridningen och att komma upp på hästen. Som gift adelsdam var det vanligt med huvudbonader och man skulle vara så ljus i hy och hår som det bara gick. Det var då begreppet ”blåblodig” uppstod, eftersom man skulle vara likblek och ha synliga blodådror.
Det var under 1400-talet som de första skillnaderna kom att dyka upp i modet, beträffande manligt och kvinnligt. Puffärmar blev inne för att markera manliga axlar och som kvinna skulle kjolarna vara rejält utställda för att markera höfterna. Midjan skulle vara oerhört smal och denna trend höll i ända fram till 1900-talet på ett eller annat sätt, med vissa undantagsperioder förstås, såsom empiren. Männen började bära korta byxor och visa upp de muskulösa vaderna. På 1500-talet kom de första platåskorna som med ett annat namn kom att kallas chopine. Detta var dock ingen form som uppfanns för att vara snygg eller cool, utan för att slipa gå i alla smuts som befann sig på gatorna. Det blev liksom lättare att inte smutsa ned den nedre delen av klänningen då. Under kyliga dagar täckte man sig med en yllemantel för att inte frysa, om man var rik. I annat fall fick man ta de gamla paltor man hade och svepa om sig med en filt så gott det gick. Det var tuffa bud på medeltiden och klasskillnaderna var enormt påtagliga.
Män började bära sammetskostymer i olika färger, med tillbehör och accessoarer som läderbälten och skinnväskor. Tygerna köptes vanligtvis in från Flandern, ett modesäte som fortfarande är oerhört intressant att besöka – full med anor.
Slöjan
Under medeltiden var det som sagt vanligt med huvudbonader på gifta kvinnor medans ogifta fröknar gick med håret utsläppt. Slöjor fanns det en uppsjö av men ingen direkt regel om hur man skulle bära dem. Alla kvinnor prydde sitt hår och huvud på olika sätt, och trots att man inte bar en täckande huvudbonad när man var ogift, så skulle man dock ha någon typ av slöja på huvudet, eftersom det annars ansågs opassande.