Skönhetsideal i Afrika

Skönhetsideal i Afrika

Afrika är en säregen kontinent med mängder av rikedomar och undangömda skatter. Det är också en helt annan värld än den många av oss i väst är vana vid. Mycket i Afrika har dock anammats från väst, vilket inte är konstigt alls med tanke på den historia som präglat oss alla. Men hur ser då afrikanska skönhetsideal ut? Många menar att afrikanska män föredrar yppiga kvinnor. Stämmer ryktet eller är man helt ute och cyklar?

Stammar och skönhetsideal

I Afrika finns det fortfarande några urgamla folkstammar kvar där skönhet innefattar något helt annat än i storstäderna. Bland annat kan man se läpplattor hos saras-djinjastammen, giraffkvinnor med ringar runt halsen där otrohet bestraffades med att ringarna togs bort så att nacken försvagades och eventuellt bröts, samt en rad inristade tatueringar som visar vilken stam man tillhör. Både i Niger och i Polynesien (Asien) har fetma blivit ett skönhetsideal, vilket innebär att unga flickor till och med har tvångsmatats i vissa folkgrupper.

Vad är det vanliga skönhetsidealet i Afrika?

Man kan givetvis inte bygga fakta på hur idealen ser ut på en hel kontinent bara för att göra ett axplock från vissa stammar eller folkgrupper. I övriga Afrika ser skönhetsidealen ut ungefär som i västvärlden och påverkas också från andra delar av jorden. I Östafrika börjar skönhetsidealet gå mot det extremt smala vi sett i Europa, men det är dock fortfarande inne med kvinnliga former som en stor rumpa hos kvinnor och kraftigt byggda manskroppar. I Afrika är det även populärt att ljusa upp sin hy, när vi i väst försöker se brunbrända ut istället. Ja, man är visst aldrig nöjd oavsett var i världen man bor…

writers