Modets cykler

Modets cykler

På nittiotalet, när jag gick i skolan, blev det populärt med utsvängda byxor. Mamma och hennes kompisar skrattade åt detta och sa att så såg modet ut när de var unga. Går man på stan nu så ser man grabbar i pottliknande frisyrer med mittbena, likt Nick Carter i Backstreet Boys. Var och varannan tjej har stora välfönade, ibland permanentade, hår, like det Mariah Carey och Julia Roberts hade vid 90-talets början. Man ser instoppade storrutiga flanellskjortor utan passform, högt upphissade jeans och chinos. Längden på dessa är decimeter kortare än vad som gick an för fem till tio år sedan. Jag inser, nittiotalet är tillbaka.

Nittiotalets comeback inom modet är något som Greta Thurfjäll tar upp i en artikel i Dagens Nyheter. Där talar hon om hur stilar som skrattades åt och rentav hånades på nittiotalet nu erfar en renässans.

Cyklerna i mode är intressant på det sättet. Strömningar kommer och går. Metro mode berättar om hur satinkjolar är på väg tillbaka. Även detta såg man mycket av i skiftet mellan åttio- och nittiotalet.

Framåt vårkanten blir det alltid trendigt med klänningar för damernas del. Vilka typer av klänningar som är populära varierar dock från år till år. “Drömmiga” klänningar sägs vara på mode den här våren. Metro Mode visar upp olika exempel på klänningar med alltifrån luftigt och bylsigt Tyg till exempel med ett mer stramt snitt.

För många är mode ett sätt för kreativt utlopp och ett sätt att uttrycka sig på. Märkeskläder är viktigt för en del människor. Framförallt bland unga kan det rentav bli en hets att ha det rätta märkena. Dagens Nyheter tar i en artikel upp hur märkeskläder är viktigt på olika sätt för olika personer.

Vad blir nästa strömning? När kommer modet från 2000-talets början tillbaka? Kanske går det i cykler om 25-30 år. Det är intressant att det som för några år sedan ansågs vara totalt smaklöst och ute, inom en kort tid kan bli det som är mest inne och på tapeten. Vi är inte så svåra att påverka uppenbarligen.

Mode är roligt när det är något vi själva styr och har kul med. Tyvärr kan mode också skapa hysteri och människor kan gå långt för att vara inne och vara rätt. Ens egen osäkerhet kan uttryckas genom mode och kanske framförallt genom ens sätt att bedöma hur pass andra människor är inne och har rätt stil. Då förlorar mode all sin tjusning och charm.

Nej kreativitet, skaparglädje och eget uttryck ska prägla mode, då blir det som bäst. Det sagts för och tål att sägas igen: Inget är så trendigt och inne som att bära ett leende som kommer inifrån och att vara trygg och säker i den man är mer än det man har på sig.

writers