Foundation – bästa vännen i vardagen

Foundation – bästa vännen i vardagen

Människan har i alla tider hyllat det ungdomliga skönhetsidealet: Jämn hy med frisk färg och utan bekymrade rynkor i huden. Det finns numera så många olika sorters foundations att till och med den som är helt novis på området har stor chans att hitta rätt produkt. Följ med här på en kort foundationresa!

Börja med att fundera över vilket hudproblem som en foundation ska åtgärda. Det kan också handla om att huden kanske inte är problematisk, men att den behöver komma till liv eller få mer lyster. Den här typen av makeup-produkt har utvecklats enormt mycket över tid. Nu finns underlagskrämer för de allra flesta individuella behov, i alla prisklasser och med mycket träffsäkra nyanser för alla möjliga hudtoner. Glöm tiden då omgivningen genast tänkte på och lade märke till att man hade sminkat sig.

En del foundations är utvecklade tillsammans med hudläkare. För akne, rosacea och andra hudsjukdomar kan rätt kosmetika till och med underlätta problemen och Läkemedelsverket har t ex rekommendationer för kosmetika som man kan läsa.

De flesta vill dock främst förbättra sitt utseende genom att använda foundation. Produkterna fyller olika funktioner beroende på vad kunden vill ha: Fuktgivande, porförminskande, att matta ner blank hud, skydda mot sol genom solskyddsfaktor, anti-ageing och döljande av fina linjer, ljusa upp glåmig hud, täcka röda områden, utslag och trötthetstecken. Och basen är dessutom väldigt viktig för resten av make up-produkterna, som concealer, countouring och rouge.

Många foundations är numera mineralbaserade och låter huden andas, samtidigt som de har en hög täckningsgrad. Fördelen med mineralbaserad make-up är att den går att bygga på successivt beroende på vilken täckning man önskar; lätt, medel eller full täckning. Denna typ av foundation finns som kompakt eller löst puder och i krämform, den appliceras ofta med borstar som är speciellt avsedda för det.

Det kommer ständigt nya trender och konkurrensen är stenhård på marknaden. Vi handlar alltmer on-line, och de stora och välkända varumärkena utmanas ständigt av nischade proffsprodukter som riktar sig till vanliga konsumenter. Det är inte säkert att den dyraste underlagskrämen är bäst, men samtidigt får man ofta vad man betalar för. Kvaliteten på produkten brukar visa sig i hur länge en foundation sitter snyggt under stressiga dagar då människor småspringer mellan skola, jobb, mataffären och dagishämtningar. För väldigt torra eller feta hudtyper är kraven ännu större. Då håller det oftast inte att välja den allra billigaste varianten.

Slutligen: ett vanligt tips för att välja rätt nyans på sin foundation är att prova den på insidan av handleden. Det är viktigt att välja en ton så nära sin egen som möjligt, eftersom man annars riskerar att se onaturlig ut. En rätt vald foundation som gör vad den ska är för många den bästa vännen i vardagen.

writers