Femme fatale – lustens dam

Femme fatale – lustens dam

Vad är en femme fatale, kanske du undrar? Ordagrant översatt betyder det “dödande kvinna” men detta kanske är lite väl dramatiskt. En femme fatale är en kvinna som bara med sin blick förför vilken man hon än vill, en kvinna som utstrålar sexlust och som dessutom brukar klä sig som om hon ville ta dig med direkt till sovrummet. Under den grekiska mytologin var hon en amason, på 1910-talet har man omnämnt henne som Mata Hari, på 50-talet var hon pinuppa, idag är hon en klok och stark kvinna som har tillfälliga förbindelser och kan mäta sig med James Bond.

En promiskuös kvinna med ett omättligt sexbegär

Titeln talar för sig själv. En femme fatale lyder aldrig någon och allra minst en man. Hon är fruktad av männen men samtidigt åtrådd och utgör varje mans fantasi när han är ensam och ingen ser på. I olika kulturer porträtteras en femme fatale olika. I anglosaxisk kultur har femme fatale också kommit att kallas vamp, efter sitt vampyrliknande begär där hon lämnar mannen vind för våg och tömmer honom på både virilitet och kroppsvätskor.

I olika myter beskrivs hon som livsfarlig men otroligt vacker och i litteraturens och konstens värld får hon ofta en given plats, inte minst i samband med kvinnorörelser eller protester. I många fall är hon avskydd och älskad på samma gång, eftersom det helt enkelt inte går att motstå henne. Den allra tidigaste femme fatale som vi med stor säkerhet vet har levt, är Kleopatra som blev känd för sina romanser och sin skönhet.

Femmes fatales på vita duken

Inom filmvärlden har många skådespelerskor gestaltat denna mäktiga figur som enbart med en blick kunde vända uppochned på var mans värld. En tvättäkta femme fatale är givetvis Marylin Monroe som genom sin skönhet och yppighet inte bara blev berömd för sina rolltolkningar, utan även som hela familjen Kennedys älskarinna. Under samma tidpunkt har Hollywood-aktriser som Rita Hayworth och Ava Gardner beskrivits som femmes fatales, som tröttnade på sina stackars män och flög från blomma till blomma.

Kim Basinger, Rebecca Romijn och Sharon Stone är tre andra frontfigurer att nämna när man talar om femmes fatales. Båda två har gjort sig berömda för utmärkande sexscener i närbild där man har gått långt med kameran.

writers